E-nummers!!

Ze hebben een negatieve naam in onze maatschappij, maar is dit terecht of onterecht?
Wat zijn nou eigenlijk e-nummers? Het zijn door de EEG goed gekeurde hulpstoffen die fabrikanten toevoegen om een product:
• er mooier uit te laten zien
• langer houdbaar te maken
• lekker te laten ruiken
• een sterkere of andere smaak te geven

E-nummers worden op verschillende manieren gemaakt, dit kan op basis van planten of door chemische bewerking van stoffen. Er wordt bijvoorbeeld rode kleurstof gewonnen uit bietensap (E162) en uit tomaten (E160). Dit zijn heel onschuldige middelen om bijvoorbeeld een snoepje een mooi kleurtje te geven. Daarnaast zijn er chemisch bewerkte E-nummers. Ze zijn in zeer kleine hoeveelheden, volgens onderzoek, onschadelijk. Toch hebben veel mensen ‘last’ van bepaalde E-nummers en krijgen er klachten door. Nu is het zo dat alle stoffen bij een bepaalde hoeveelheid toxisch zijn. De mate van giftigheid is dus afhankelijk van de dosis, en niet van de stof. Maar de ene stof is bij enkele grammen al toxisch en de andere is dat pas bij een halve kilo.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar verschillende E-nummers. Veel van die onderzoeken hebben een negatieve uitkomst en het E-nummer zou schadelijk zijn voor onze gezondheid. De darmflora raakt verstoord, hartkloppingen, huiduitslag, hyperactiviteit en sommige additieven blijken zelfs kankerverwekkend. Toch blijven fabrikanten kiezen voor deze additieven omdat ze een product net wat feller laten kleuren, lekkerder laten ruiken of wat langer houdbaar zijn. En in de meeste gevallen is de chemische variant ook goedkoper dan de natuurlijke. Er hangt dus een groot financieel belang aan, een mooier product verkoopt nou eenmaal beter dan een faal product.

AZO-kleurstoffen

Britse wetenschappers van de universiteit van Southamthon vonden in hun onderzoek (2007) aanwijzingen dat kinderen hyperactief werden na het eten van producten met deze kleurstoffen. Sinds juli 2010 moet er daarom een waarschuwing op de verpakking staan: “kan de activiteit en oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden”. Hierdoor kiezen veel fabrikanten voor andere, veiligere kleurstoffen. Toch komt de stof nog wel voor in schepijs (smurfenijs) en felgekleurd gebak. Bij deze producten zit immers geen verpakking en dus geen waarschuwing. Gebruik van deze kleurstoffen is in diverse omliggende landen al verboden vanwege de heftige allergenen maar helaas is Nederland nog niet zover.

Zoetstoffen

In veel light producten zitten zoetstoffen verwerkt om suiker te vervangen. Maar van aspartaam (E951) krijg je juist een hongergevoel, wat meer eten uitlokt en dus kom je er juist van aan in plaats van afvallen. Het lichaam denkt namelijk suiker binnen te krijgen, je proeft immers een zoete smaak. Het gaat dus insuline aanmaken om de ‘suiker’ af te breken, en vervolgens blijkt er niks te zijn om af te breken. Maar er is wel de aangemaakte insuline… diverse lichaamsprocessen raken zo compleet verstoord. Ook de darmflora raakt in de war van deze, voor het lichaam onherkenbare stoffen. Gevolg kan zijn dat de stoelgang verandert, meestal niet zo prettig…

Conserveermiddelen

Om de houdbaarheid van producten te verlengen worden diverse additieven toegevoegd. De meeste hiervan zijn vrij onschuldig maar er zijn er ook een paar toch wat omstreden. Bepaalde stoffen kunnen een ongewenst effect hebben als ze in aanraking komen met een andere stof. Het anti-oxidant E320 kan in combinatie met E300 (vitamine C) cellen beschadigen. Daarom heeft de EU het gebruik hiervan beperkt, en ongeschikt bevonden voor kinderen. Naar mijn mening kan het dan ook voor volwassenen niet gezond zijn. Ook benzoëzuur is hier een voorbeeld van (veel gebruikt in frisdranken). Deze additieven zijn erg negatief in de media geweest en dan kiezen fabrikanten weer voor een andere soort, een nieuwe uitvinding of samenstelling. Maar in de meeste gevallen niet beter. Voorbeeld hiervan is stevia, om dit plantje geschikt te maken als zoetstof in producten ondergaat het een zwaar chemische bewerking en blijft er maar weinig over van het oorspronkelijk natuurlijke product. Het heet dan steviolglycosiden (E960)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *