Brood… wij Nederlanders eten het elke dag. Hoe gezond is brood nu eigenlijk? Welk brood kies je?
Wit brood en ook verreweg de meeste ‘bruine’ soorten brood zijn niet erg gezond, dat wil zeggen: ze leveren geen bijdrage aan je gezondheid, het zijn als het ware ‘lege calorieën’. Ze vullen alleen je maag en je vetcellen. Supermarktbrood bevat ook nog eens erg veel onnodige toevoegingen: Broodverbetermiddelen, waarvan we de herkomst niet willen weten! Het brood moet zo snel mogelijk rijzen, want tijd = geld. Daarvoor wordt er onder andere gist aan toegevoegd. Teveel gist geeft een opgeblazen gevoel. Daarnaast bevatten alle granen van nature het stofje fytinezuur. Met mate best gezond, maar in grote hoeveelheden schadelijk voor ons lichaam. Het gaat verbinding aan met mineralen waardoor ze niet meer opgenomen kunnen worden door de darmwand. En dan scheidt het lichaam ze ongebruikt weer uit, met alle gevolgen van dien.
Zelf kies ik voor desembrood, dat bevat geen gist en rijst door invloed van de desemcultuur. Dit kost alleen wel veel tijd. Daarom is desembrood ook wat duurder. De desemcultuur zorgt er ook voor dat het fytinezuur afgebroken wordt zodat het brood veel beter te verteren is voor onze darmen.
Maar is desembrood niet zuur? Nee, ik noem het expres geen zuurdesem want het hoeft niet zuur te zijn. Probeer het eens en u zult verrast zijn! Kies wel voor een goede bakker. Brood is dus, in de vorm van desem, met mate best gezond! Maar ook weer niet voor iedereen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *